Zaankanters kijken mee naar Amsterdamse windmolens

Gepubliceerd: 26-10-2020 15:10

Zaankanters kijken mee naar Amsterdamse windmolens

STREEK - Een geschikte locatie voor windenergie. Zo is het gebied bij de Noorder IJplas en verspreid langs de smalle strook ten Noorden van Ring A10 Noord omschreven. De gemeente Amsterdam noemt dat in haar zoektocht naar plaatsen om extra windmolens te kunnen plaatsen ook een z.g. zoekgebied. Amsterdam wil meer schone energie opwekken en daarom vóór 2030 zo’n 17 extra windmolens plaatsen die elektriciteit moeten gaan leveren voor zo’n 60.000 Amsterdamse huishoudens.

Vanwege die extra windmolens in de hoofdstad heeft Amsterdam ook de inwoners van buurgemeenten Landsmeer, Oostzaan en Zaanstad uitgenodigd om mee te praten en te denken over locaties waar het mogelijk is windenergie op te wekken. Hiervoor staan twee online bijeenkomsten gepland.


Op 12 november kunnen de Zaankanters tijdens de interactieve avondsessie meepraten over de smalle strook ten Noorden Ring A10. Er is beperkt plek dus snel inschrijven via de website van gemeente Amsterdam is belangrijk: https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/windmolen-buurt/.

Bespreek het participatieplan voor Wind bij de Noorder IJplas
Op 17 november van 19.00 -20.30 uur organiseren initiatiefnemers voor windenergie bij de Noorder IJplas, burgerenergiecoöperatie Amsterdam Wind en bedrijvencoöperatie NDSM Energie een online bijeenkomst over Windenergie bij de Noorder IJplas. Iedereen die dat wil kan meedoen aan het initiatief door mee te praten, mede-eigenaar of investeerder te worden of door op de hoogte te blijven. Tijdens de bijeenkomst wordt het participatieplan besproken en reageren omwonenden op de aanpak voor informatievoorziening en betrokkenheid. Aanmelden kan via https://amsterdam-wind.nl/meepraten-op-17-november/

Regionale Energie Strategie (RES) Noord-Holland Zuid
De bijeenkomsten zijn onderdeel van de Regionale Energie Strategie (RES). Als energiedeelregio Zaanstreek-Waterland werken we samen met onze buurgemeenten in Noord-Holland Zuid aan een regionaal plan om duurzaam energie op te gaan wekken. Alle informatie over grootschalige duurzame energie opwek, bijvoorbeeld door windmolens, leggen we vast in de Regionale Energie Strategie (RES). Stap voor stap gaan we over van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Dit is afgesproken in het Klimaatakkoord.
Meer informatie over de energieregio Noord-Holland Zuid, en meer informatie over de huidige concept-RES, is te vinden op www.energieregionhz.nl.

Foto Gemeente Amsterdam/Edwin van Eis.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl