Zaanstad doet vooralsnog niet mee aan Project Levenslicht

Gepubliceerd: 22-11-2019 10:11

Zaanstad doet vooralsnog niet mee aan Project Levenslicht

ZAANSTREEK - Het nationale 4- en 5 mei comité heeft lichtkunstenaar Daan Roosegaarde - die kunstzinnige dingen maakt zoals op bijgaande foto - bijgaande de opdracht gegeven om te komen met een landelijke kunstuiting om stil te staan bij de deportatie van de Joden uit Nederland in de Tweede Wereldoorlog. De bedoeling is dat door Project Levenslicht in het hele land lichtmonumenten worden geplaatst waarmee de herdenking vorm gaat krijgen. 

Om in een stad een lichtmonument geplaatst te krijgen, moeten gemeenten zich aanmelden bij het 4- en 5 mei comité. Zo’n 120 gemeenten hebben dat inmiddels gedaan. Zaanstad heeft zich tot op heden nog niet gemeld. De gemeente ziet als knelpunt dat de keus voor één plek geen recht doet aan de zeven voormalige gemeenten waar Joden uit zijn weggevoerd. Als er zeven plekken komen loopt dit nogal in de papieren.

Wethouder Krieger gaf aan dat meer gemeentes die na de oorlog zijn samengevoegd tot nu toe niet meedoen met min of meer dezelfde argumentatie als Zaanstad.

Vragensteller Jan de Vries (D66) is daarin zeer teleurgesteld en heeft aangekondigd te komen met een motie om de gemeente alsnog te bewegen om zich wel aan te melden voor dit project.
(Fotocredit: project Waterlicht, Studio Roosegaarde)

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl