Zaanstad gaat Japans woekeronkruid te lijf met omstreden gif Roundup

02-05-2019 12:47

Zaanstad gaat Japans woekeronkruid te lijf met omstreden gif Roundup

ZAANSTAD – De stad Amersfoort is bij een half miljard euro gestopt met het berekenen wat de schade kost die de Japanse duizendknoop, een sierplant die nietsvermoedend werd meegenomen uit Japan, al aan deze stad heeft toegebracht. De plant, die 20 centimeter per dag groeit, breekt inmiddels wegdekken open en tast funderingen aan. De duizendknoop overwoekert inmiddels ook Zaanstad. De gemeente grijpt nu naar het omstreden middel glyfosaat (merknaam Roundup) als laatste redmiddel om de groei van de exoot te stoppen.

De verspreiding neemt toe, de plant overwoekert en vormt een bedreiging voor de biodiversiteit, de verschillende levende organismen in de stad, aldus de gemeente. Daarnaast moet de Japanse duizendknoop vanuit Europese wetgeving en de Nederlandse richtlijnen actief bestreden worden. In 2018 kwam de plant op 32 locaties in Zaanstad voor.

Dijkaantasting
De Japanse duizendknoop tast met zijn uitgebreide wortelgestel dijken aan en kan ook constructies zoals kademuren en funderingen van gebouwen wegdrukken. Ook verhardingen zijn niet veilig voor het woekeronkruid. De dikke wortels kunnen tot drie meter diepte in de grond doordringen.

Schapen en heet water
Omdat Zaanstad zich op de borst klopt als chemievrije gemeente, werd de plant tot nu toe op een chemievrije wijze bestreden. Helaas bleken acties als schapenbegrazing, maaien en experimenten met injecteren van heet water in de bodem te weinig op te leveren. De duizendknoop vocht terug en de kosten om zo te bestrijden zijn hoog.

Werking
En dus grijpt Zaanstad - met spijt in het hart - naar de Roundup. Je brengt het middel op de bladeren vaan met een sprayer of drukspuit. Het gif wordt door de bladeren geabsorbeerd en komt terecht in de sapstromen. Die pompen het gif tot diep in de wortels en zelfs de uitlopers. Zo wordt alles van de plant gedood.

Omstreden
Tegelijk is Roundup sterk omstreden. Het middel lijkt ook (goede) bodembacteriën, wormen en planten te beschadigen. Het gebruik is zelfs in 2017 ter sprake gekomen in de Europese Unie. Toen stemden achttien lidstaten, waaronder Nederland, in voor het verlengen van de toelating van glyfosaat, het middel in Roundup. Glyfosaat is in 130 landen op de markt, waaronder Nederland.

Meer informatie: https://buitengewoon.zaanstad.nl/groen/japanse-duizendknoop
(Bronnen: o.a. Volkskrant, NOS, Roundupkopen.nl)

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl