'Omzien naar elkaar en naar onze leefomgeving' staat centraal bij CDA

Gepubliceerd: 02-12-2021 9:12

'Omzien naar elkaar en naar onze leefomgeving' staat centraal bij CDA

STREEK - Net als inmiddels vele andere politieke partijen/bewegingen heeft ook het CDA Zaanstad een kandidatenlijst samengesteld waarmee zij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 in zal gaan. De CDA Top 5 is daarbij leidend al kan het natuurlijk snel omslaan naar lijdend in het Zaans politieke landschap.

Het verkiezingsprogramma 2022-2026 en de top 5 van de kandidatenlijst is door de ledenvergadering van het CDA Zaanstad 29 november j.l. vastgesteld. 'Omzien naar elkaar en naar onze leefomgeving' is een centraal CDA-thema. Zaankanters van nu, maar ook van straks, moeten zich thuis kunnen voelen in hun eigen gemeente. De top 5 kandidaten bestaat qua leeftijd, ervaring en achtergrond uit een gemengde groep CDA’ers. Klaar om met daadkracht de Zaanse samenleving te dienen, met daarbij ‘een betrouwbaar ja en een duidelijk nee’.

Lijsttrekker Gerard Slegers wil zijn huidige werk als (wijk)wethouder en vicevoorzitter van de Vervoersregio Amsterdam graag voorzetten. Ik ben met veel Zaanse verkeersknelpunten bezig en wil die de komende 4 jaar in de praktijk brengen. Neem de A8-A9, die moet nu eindelijk eens worden aangelegd! Verder wil Gerard het wijkwethouderschap verder vormgeven om buurtkracht te versterken. Er zit zoveel onbenutte kennis en energie in buurten, dat is goud waard! Door meer verantwoordelijkheid te geven aan mensen in hun eigen buurt groeit het vertrouwen in de politiek.

Fractievoorzitter Marc Wit (plek 2) krijgt energie van het oplossen van knellende problemen, boter bij de vis. Belangrijk punt is dat alle Zaanse starters op de woningmarkt woonruimte wordt aangeboden, daar hebben ze na al die jaren wachten gewoon recht op. Dat geldt ook voor senioren die vastzitten in een niet meer passend huis. Degene die een huis achterlaten moeten in hun eigen buurt betaalbare woonruimte aangeboden krijgen. Een Zaans gemengd hofje, waar oud en jong naar elkaar omzien, dichtbij voorzieningen zou mooi zijn. Daarnaast het concreet aanpakken van sociale overlast in straten en buurten die soms al jarenlang voortwoekert.

Hoogste nieuwkomer is Julie van 't Veer uit Assendelft. De 19-jarige studente Politicologie en steunfractielid staat op plek drie. Julie wil jongeren een stem geven in het gemeentebestuur. Maar jongeren ook een plek bieden in de buurt waar zij elkaar kunnen ontmoeten. Zonder intimidatie, zonder overlast en dreiging van geweld. Verder moet de openbare ruimte, zowel te voet of per fiets, voor jong en oud, valide of niet, goed toegankelijk zijn. En het stimuleren van bewegen en gezond eten is veel waard.

Nick Hendriks huidige steunfractielid staat op plek 4 en zit altijd boven op het nieuws, heeft een groot sociaal hart en bezit inmiddels veel dossierkennis. Nick gaat zich verder bekommeren om het welzijn van kwetsbare groepen mensen. In het bijzonder mantelzorgers, met name het regelen van vervangende zorg zodat mantelzorgers af en toe een time out kunnen nemen. Maar bijvoorbeeld ook het optreden tegen witwaspraktijken en een beleggersverbod voor speculanten die huizen meer zien als melkkoe dan een thuis.

Tot slot de tweede nieuwkomer Roelof de Vos die tot top 5 afsluit. Als leraar maatschappij leraar staat hij midden in de samenleving. Roelof interesseert zich in het bijzonder voor het behoud van en de verhalen achter (on)gebouwd erfgoed in de Zaanstreek. Maar Roelof wil zich ook richten op een goed toekomst voor onze kinderen. Als haalbare en typisch Zaanse oplossing gaat het CDA Zaanstad voor hout, bos en houtbouw. 'Wij gaan minimaal 1 hectare Zaans bos per jaar aanplanten en de stad vergroenen met 1000 extra per jaar. Hout is uiterst duurzaam en bomen verkoelen woonkernen.' 

Kortom, het CDA Zaanstad heeft volgens haar persbericht de afgelopen periode goed in de spiegel gekeken en is tot de conclusie gekomen dat geloofwaardige politiek draait om dienstbaarheid aan de Zaanse samenleving en om daadkracht.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl