De Bazaar overvallen door sluiting Veiligheidsregio

Gepubliceerd: 23-08-2020 10:08

De Bazaar overvallen door sluiting Veiligheidsregio

STREEK - Rond middernacht bereikte De Bazaar het nieuws dat de Veiligheidsregio Kennermerland heeft besloten per ingang van heden, zondag 23 augustus, Hal 30 tot en met Hal 33 voor twee weken te sluiten.

Dit besluit leidt tot grote verbazing bij De Bazaar. Afgelopen vrijdag is er nog een overleg geweest met de voorzitter van de veiligheidsregio Marianne Schuurmans en loco burgemeester Sergio Ferraro. Toen is besproken dat blijkt dat bezoekers op sommige plaatsen zich niet goed aan de 1,5 meter regel houden. Echter is daar ook besproken dat nog er nog steeds mogelijkheden zijn tot escalatie van maatregelen. Een van de maatregelen zou een brief vanuit gemeente en veiligheidsregio zijn om huurders op het hart te drukken bezoekers tot afstand te manen.

De Bazaar is dan ook verrast dat dit besluit midden in de nacht tot stand is gekomen.

Eén van de afspraken is als een BOA constateert dat het ergens te druk is, er op dat moment direct overleg plaatsvindt, zodat er bijgestuurd kan worden. In de praktijk wordt dat doorgaans achteraf gedeeld en is er dus niets meer aan te doen. Controle van BOAs van afgelopen zaterdag leidden niet tot een verzoek tot sluiting, omdat er geen overtredingen werden geconstateerd.

  De Bazaar is geen pretpark, maar een vrij toegankelijk winkelgebied, waar ruim 2500 ondernemers hun brood verdienen. Ook al 39 jaar dé plek waar uiteenlopende culturen samenkomen. De Bazaar had graag gezien dat er meegedacht werd over oplossingen over het handhaven van 1,5 meter. Want zoals blijkt is dit overal in het land een probleem, neem bijvoorbeeld de stranden e.d. De Bazaar heeft dan ook het gevoel dat de Veiligheidsregio dit onverwachtse besluit dan ook meer om politieke redenen dan om volksgezondheidsredenen heeft genomen.

  George Zapantoulis, Algemeen Directeur De Bazaar: "Wij hebben geen idee wat we nog meer kunnen doen, aangezien we niet de wettelijke mogelijkheden hebben om de regels ook kracht bij te zetten door beboeten of weigeren van mensen. Los van het feit als dit wel zou mogen, hoe je dit dan in de praktijk zou moeten uitvoeren. Ik betreur het dat op deze manier de besluitvorming tot stand is gekomen, aangezien er vrijdag nog een overleg is geweest en dit koud op ons dak valt en vele honderden ondernemers hiermee hard getroffen worden".


  Alternatief voor de ondernemers
  Om het leed enigzins te verzachten van de ondernemers die getroffen worden door het sluiten van de hallen, biedt De Bazaar deze ondernemers een kraam aan op de Randweg.

  Helaas was er niemand bereikbaar van de Veiligheidsregio.

  Deel deze pagina:
  Advertenties

  RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl