Digitaal startsein BankGiro Loterij Open Monumentendag

11-09-2020 09:23

Digitaal startsein BankGiro Loterij Open Monumentendag

STREEK - Het is prof. mr. Pieter van Vollenhoven geweest die de lancering van de 34e BankGiro Loterij Open Monumentendag voor zijn rekening heeft genomen. Dit jaar voor het eerst digitaal. Van Vollenhoven heeft donderdagmiddag 10 september via een openingsfilm het startsein voor een weekend gegeven waarin meer dan 2500 monumenten hun deuren - fysiek of digitaal - openen.

De film is gemaakt in samenwerking met gastgemeente Stichtse Vecht en toont een aantal van haar mooiste monumenten. De feestelijke, landelijke opening had op Kasteel Nijenrode moeten plaatshebben, maar vanwege de beperkte ruimte werd besloten voor een digitaal alternatief.

In de Zaanstreek staat er vanzelfsprekend ook het nodige op het programma. Kijk even mee naar het ongetwijfeld verre van complete lijstje. Belangrijk is om dit jaar voorbereid op pad te gaan. Kijk op www.openmonumentendag.nl wat er in de buurt te doen is en reserveer waar nodig vooraf. De veiligheid van de bezoekers en betrokken vrijwilligers staat voorop. Wie geen fysiek programma in de nabije omgeving heeft of aan huis gebonden is, kan er via de website digitaal op uit.

Zuidervermaning Westzaan
Zaterdag 12 en zondag 13 september 2020 van 10.00 tot 17.00 uur: Open Monumentendag
De Zuidervermaning ontvangt haar gasten graag om het mooie monumentaal en historisch gebouw aan hen te tonen. Er valt niet alleen van het prachtige gebouw te genieten maar ook van een veertigtal werken van het Zaans Grafisch Collectief (ZGC). De werkstukken, waaronder een aantal etsen en overig grafisch werk (monoprint, linosnede) zijn ook te koop. De exposanten zijn: Judy Arends, Jurriën Beumkes, Mieke Cosemans, Ina Rem, Paul Roosenstein, Peter Sanders , Kees Versteeg en Gerard Tates.
Het ZGC is in 2005 opgericht en bestaat uit deelnemers en oud-deelnemers van de cursus Etsen van Fluxus die destijds onder leiding stond van Jelus Matser. Zij werken nu met een open atelier op de donderdagavonden, waar zij elkaar stimuleren en etsen, mono prints en linosneden maken.
Voor meer informatie omtrent het ZGC zie: http://www.zaansgrafischcollectief.nl/
Toegang: vrij; uiteraard worden de gebruikelijke corona-maatregelen toegepast.

Zaanse scheepsbouw in Zaantheater
Vereniging Zaans Erfgoed houdt in samenwerking met het Zaantheater tijdens en voor de Open Monumentendag(en) – donderdag 10, vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 september – lezingen voor mensen die meer willen weten van het indrukwekkende verleden van de Zaanse scheepsbouw ten tijde van de Gouden Eeuw.
Leden van de werkgroep Zaans Maritiem nemen de gasten vervolgens mee in de zoektocht van de vereniging naar een locatie voor een historische scheepswerf in Zaandam

Open Monumentendag(en): bekijk de Shtandart!
Vereniging Zaans Erfgoed maakt het ontbreken van SAIL dit jaar een klein beetje goed tijdens de Open Mon­u­mentendag(en). Want voor iedereen die wil ervaren hoe het er aan boord van een houten tall­ship aan toegaat, wor­den er tijdens vier dagen – donderdag 10, vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 september telkens van 12.00 tot 20.00 uur – rondlei­din­gen gegeven aan dek van dit unieke schip. De Shtan­dart is een replica van het eerste schip dat Czaar Peter de Grote bouwde na zijn studiereis naar onder andere Zaandam, en onze werkgroep Zaans Maritiem ijvert voor een vaste plek voor dit schip.

Fronikboerderij
Kom ook eens naar de openstelling van de Fronikboerderij aan de Westzanerdijk 150. Daar zijn ze nu een jaar bezig met de restauratie van deze unieke hooihuisboerderij, zodat het straks een mooie zorgfunctie heeft en de buurtfunctie behoudt. Bekijken kan tijdens twee openstellingen.
Tijdens Open Monumentendag, op zaterdag 12 september van 11 uur tot 17.00 uur en op dinsdag 15 september van 15.00 tot 19.00 uur. Stadsherstel heeft samen met Stichting Fronik Buurtboerderij, zorgorganisatie De Heeren van Zorg en gemeente Zaanstad er hard aan gewerkt om deze eens vervallen Fronikboerderij te redden en een woon- en zorgplan te realiseren.

VOORAF KIJKEN
Kijk op www.openmonumentendag.nl wat er in de buurt te doen is en reserveer waar nodig vooraf. 


Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl